Våre leverandører

Ett Bord satser på så mye kortreist og økologisk mat som mulig og vi er heldig som får samarbeider med dyktige bønder i området rundt Oslo

Fokhol gård ligger i det vakre kulturlandskapet i Stange vestbygd på solsiden av Mjøsa, 11 km sør for Hamar. Stiftelsen Fokhol Gård ble etablert i 1990 og driver allsidig biologisk-dynamisk jordbruk i stor skala, i tillegg til forsøks- og utviklingsarbeid. Her er Fokhols leder Rune mitt i åkeren.

Heinrich Jung  holder til på gården sin i Solørbygda Arneberg mellom Kongsvinger og Elverum. Han er utdannet diplomingeniør fra Tyskland, men  i 1997 kjøpte han gården i Solør, som han 1999 la han om til biodynamisk drift. Gården er er på 120 dekar, men med forskjellige teiger den forpakter strekker den seg på til sammen over 600 dekar. Heinrich driver svært allsidig med rundt 350 utegris, 11 ammekyr, 10 hest, 100 daa grønnsaksproduksjon (brokkoli, gulrøtter, blomkål) og 100 daa kornproduksjon (bygg og havre). Kornproduksjonen er for det meste til dyrefor.

Horgen gård drives av familien Qvale og ligger i Nes på Romerike. Gården har vært økologisk siden 1989 og er spesialisert på kjøttproduksjon med beitende storfe av rasen Aberdeen Angus siden 1999. Dyrene spiser kun stråfôr som gras, halm og silo. Derfor har de et relativt høyt innhold av fettsyren omega3 og mindre av fettsyren omega6.

Horgen gård

FARS SOLBÆR.
Midt i Mjøsa, høyt oppe på den store halvøya som heter Nes og som strekker seg mot sola sørover i Norges største innlandssjø ligger gården Alhaug. Her bor mor Edel, far Helge, søster Eira og bror Elias. Mjøsbassenget er velsignet med stabilt og godt innlandsklima. Jordsmonnet er av det beste vi har i landet og gjør det mulig å dyrke mat av aller beste kvalitet. Alhaug gard drives økologisk, altså ingen sprøytemidler – kjemisk krigføring mot eksempelvis uønskete insekts og eller soppangrep samt ugras, midler de mener å vite for lite om og som ofte baserer seg på gift – og ingen kunstgjødsel. Da blir det fornuftig å stryke jorda med hårene. De valgte solbærproduksjon, robuste busker som trives svært godt i den jorda de har og som avler de sunneste bærene som finnes i nordiske hager. Busker som ikke trenger kjemiske midler for å holde seg friske. Lys og sol slipper til overalt, og solbærene vokser seg store og søte.
Ikke bruker de traktor heller. Slik slipper de å pakke jorda, den forblir løs og fin. Regnvann suges opp som av en svamp og jorda gir vannet tilbake når tørkedagene kommer. Meitemarken er lykkelig, den slipper hodepine med å gnage seg gjennom hard jord. Da gjør den jobben sin – drar organisk materiale dypt ned i jorda og gjør den fruktbar og porøs.
Slik slipper de å vanne også. Den løse og fine jorda husholderer med det vannet som kommer fra himmelen og de unngår å gjøre buskene våte ved konstant vanning. I august er disse mørke, store og søte solbærene klare til å plukkes. Da har jorda stelt godt med buskene gjennom hele sommeren. Humlene, biene og vinden har besøkt hver en solbærblomst og sørget for bestøvning slik at blomstene kan utvikle disse nydelige bærene!

FARS EPLEMOST
På dette Neset ute i Mjøsa vokser det en eplepark. 90 trær som har stått og sett på bygda siden 1940 tallet. Her dreier det seg ikke om moderne epleslag men en allsidig blanding av tidlige og seine eplesorter av ulik art. Åkerø, Haugmann, Seftaholm, Cox pomona, Torstein rød blant flere. Noen søte, andre syrlige, alle er de distinkte. Riktig blandet blir det meget god eplemost. Igjen drar de nytte av å utføre optimal råvarelinje. Eplene høstes rett i trekasser og går rett på kjøl. Som regel presser de eplene til most på direkten, og aldri mer enn to døgn etter plukking. Minst mulig lagring gir ferskest mulig produkt. Ingen forgjæring og ingen råtne epler finner veien til pressa. Dette er det ferskeste av det ferske og det reneste av det rene.

SANDEM GÅRD
Boergeiter er verdens største kjøttgeit, og har sin opprinnelse i Sør-Afrika. Denne rasen er forholdsvis ny i Norge. Boergeiten er rolige og trivelige dyr som lever et godt liv på Sandem gård. Kjøttet er utrolig mørt og har smak av vilt -og kalvekjøtt. Thale og Geir jobber for å opprettholde høyest mulig dyrevelferd og gjør alt for at dyra skal ha et godt liv. Sandem gård som ligger i Spydeberg, er en Debiogodkjent produsent av disse geitene. Du kan kjøpe kjøttet på gården eller på Bondens marked i Oslo. Følg de gjerne på FB